iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Aromatyczny rosołek z makaronem ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię rosoły, tylko nasze tradycyjne są zawsze tłuste. dla przełamania tej zasady, ten rosół jest aromatyczny, bardzo chudy i smaczny.

Aromatyczny rosołek z makaronem ryżowym

Składniki:

Aromatyczny rosołek z makaronem ryżowym

 

  • 3 marchewki,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • natka pietruszki,
  • 1/2 kg piersi z kurczaka,
  • 2 papryczki chili,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 10 grzybków mun,
  • kilka plastrów marynowanego imbiru,
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Aromatyczny rosołek z makaronem ryżowym

Marynowanie

Aromatyczny rosołek z makaronem ryżowym
Mięso powinno długo się marynować w marynacie.

Należy dokładnie połączyć posiekaną papryczką chili z olejem oraz octem ryżowym. Mięso zostawiamy w marynacie na 3 godziny.

Wywar

Aromatyczny rosołek z makaronem ryżowym
Wywar powinien być gotowany na bardzo małym ogniu.

Płuczemy pierś z nadmiaru marynaty. W garnku gotujemy 2 lity osolonej wody. Dodajemy marchewki, pietruszki oraz selera. Dodajemy natkę, pora, pierś i podpieczoną na ogniu palnika cebulę. Wywar gotujemy przez godzinę.

Przygotowanie końcowe

Aromatyczny rosołek z makaronem ryżowym

Makaron należy zaparzyć we wrzątku. Grzybki mun też parzymy. Odcedzamy makaron. Podajemy rosół z pokrojoną marchewką w kostkę, z grzybkami oraz makaronem ryżowym. Dekorujemy plastrami marynowanego imbiru.