Kostka

Kostka

Kucharz
[Przepisów: 17]

Aromatyczny ryż

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny, niesamowicie aromatyczny ryż. Można jeść jako samodzielną potrawę lub jako dodatek do mięsa, ryb lub warzyw...

Aromatyczny ryż

Składniki:

Aromatyczny ryż

 

  • torebka ryżu ugotowanego 3 minuty krócej niż czas podany na opakownaiu
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki płatków papryki zielonej i czerwonej
  • 1 łyżka cebuli suszonej
  • 1 łyżeczka posiekanego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • odrobina soli do smaku
  • łyżeczka masła (można pominąć, wtedy dodać 2 łyżeczki oliwy z oliwek)
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Aromatyczny ryż
Szafran zalać 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 15 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać oliwę z oliwek. Wrzućić płatki papryki i cebulę. Smażyć 5 minut. Dodać ryż, dokładnie wymieszać. Dodać lubczyk, skórkę cytrynową oraz szafran z wodą. Przyprawić do smaku solą. Można przechowywać w lodówce 2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku a potem odgrzać. Smacznego

Tagi:

ryż