MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Aromatyczny syrop cytrynowo-waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczny syrop z kawałkami cytryn i laską wanilii. Do herbat, lemoniad i nasączania oraz aromatyzowania ciast.

Aromatyczny syrop cytrynowo-waniliowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczny syrop cytrynowo-waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny syrop cytrynowo-waniliowy
Wodę zagotować z sokiem z połówki cytryny i cukrem trzcinowym. Mieszać do rozpuszczenia cukru. Cytrynę dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem, następnie pokroić ją na półplasterki i usunąć pestki. Laskę wanilii przekroić na pół i wyskrobać ziarenka. Wanilię ( ziarenka oraz laski ) wraz z półplasterkami cytyn gotować razem z syropem przez kilka minut. Napełnić słoiczek cytrynami i syropem. Umieścić laski wanilii tak, żeby ładnie było je widać. Zakręcić słoik. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce. Syrop można dodawać do herbaty lub lemoniad, ale także do nasączania lub aromatyzowania ciast.
Aromatyczny syrop cytrynowo-waniliowy
Składniki: cytryny, laska wanilii, cukier trzcinowy
Aromatyczny syrop cytrynowo-waniliowy
Umytą i sparzoną cytrynę kroimy w półplasterki
Aromatyczny syrop cytrynowo-waniliowy
Laski wanilii kroimy na pół i wyłuskujemy pestki
Aromatyczny syrop cytrynowo-waniliowy
Cytrynę wraz z wanilią gotujemy kilka minut w syropie