Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.

W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.

W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.

Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.

Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.

Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
 
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.

Jak ugotować fasolę jaś?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2592
Warzywa

Jak ugotować fasolę jaś?

Fasola jest dobra dla osób chcących schudnąć i poprawić swoją sylwetkę. Gotowana fasola jaś ma delikatny, łagodny smak dlatego warto ją doprawić przyprawami i ziołami.

Jak ugotować ryż w parowarze?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2592
Warzywa

Jak ugotować ryż w parowarze?

Ryż gotowany w parowarze jest zdrowym dodatkiem do ryby lub kurczaka, które również można ugotować na parze. Nie wymaga to dodatku tłuszczu ani dużych ilości soli.

Jak zrobić ciasto 3bit?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2592
Ciasta

Jak zrobić ciasto 3bit?

Herbatniki, budyń, masa krówkowa i bita śmietana. Tylko tyle potrzeba, aby przygotować 3bita. Te słodkie ciasto bez pieczenia robi się naprawdę szybko.

Jak zrobić metrowiec?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2592
Ciasta

Jak zrobić metrowiec?

Dwie babki, krem budyniowy i gotowe. Metrowiec to szybki i bardzo efektowny wypiek, który idealnie sprawdzi się na wszelkie uroczystości. Jest łatwiejszy od tortu a smakuje znakomicie!

Jak wykorzystać chorizo?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2592
Mięsa

Jak wykorzystać chorizo?

Do makaronu, zupy lub hiszpańskiej paelli. Kiełbasa chorizo to aromatyczny dodatek do wielu dań. Pasuje zarówno do dań jednogarnkowych, przystawek, jak i do zwykłej jajecznicy. W jaki sposób wykorzystać chorizo?

Jak upiec ciasto ze śliwkami?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2592
Ciasta

Jak upiec ciasto ze śliwkami?

Baza z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego, do tego nieco cukru i owoce. Ciasto ze śliwkami przygotowuje się szybko i łatwo. Podane z bitą śmietaną skusi nawet największego sceptyka słodkości!

Jak zrobić szarlotkę?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2592
Ciasta

Jak zrobić szarlotkę?

Proste i smaczne ciasto z jabłkami, które nigdy się nie znudzi? Tak! Pachnąca szarlotka jak u babci jest w zasięgu Twojej ręki. Sprawdź jak ją przygotować i zachwycić swoich gości!

Jak przyrządzić szparagi chmielowe?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2592
Warzywa

Jak przyrządzić szparagi chmielowe?

Gotowane, pieczone lub smażone z jajkiem. Młode pędy chmielu przygotowuje się równie szybko co zielone szparagi. A ich smak bez wątpienia wart jest wypróbowania!