Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.

W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.

W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.

Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.

Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.

Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
 
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.

Jak ugotować fasolę jaś?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3015
Warzywa

Jak ugotować fasolę jaś?

Fasola jest dobra dla osób chcących schudnąć i poprawić swoją sylwetkę. Gotowana fasola jaś ma delikatny, łagodny smak dlatego warto ją doprawić przyprawami i ziołami.

Jak ugotować ryż w parowarze?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3015
Warzywa

Jak ugotować ryż w parowarze?

Ryż gotowany w parowarze jest zdrowym dodatkiem do ryby lub kurczaka, które również można ugotować na parze. Nie wymaga to dodatku tłuszczu ani dużych ilości soli.

Jak smażyć szparagi?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3015
Warzywa

Jak smażyć szparagi?

Szparagi są smacznym dodatkiem warzywnym do sadzonego jajka i młodych ziemniaków. Można je przygotować na patelni z dodatkiem czosnku i masła.

Jak zrobić placki z dyni?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3015
Warzywa

Jak zrobić placki z dyni?

Placki z dyni można smażyć całkowicie bez tłuszczu na patelni teflonowej do naleśników lub na odrobinie oleju kokosowego. Można je zrobić z surowej, zmiksowanej dyni, połączonej z mąką, jajkami, cebulą i czosnkiem.

Jaka wołowina na gulasz?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3015
Mięsa

Jaka wołowina na gulasz?

Do wołowego gulaszu warzywnego najlepiej kupić karkówkę, udziec, goleń, pręgę lub łopatkę. Aby mięso było miękkie, należy dusić je dłużej niż inne rodzaje.

Jak zrobić ciasto 3bit?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3015
Ciasta

Jak zrobić ciasto 3bit?

Herbatniki, budyń, masa krówkowa i bita śmietana. Tylko tyle potrzeba, aby przygotować 3bita. Te słodkie ciasto bez pieczenia robi się naprawdę szybko.

Jak zrobić metrowiec?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3015
Ciasta

Jak zrobić metrowiec?

Dwie babki, krem budyniowy i gotowe. Metrowiec to szybki i bardzo efektowny wypiek, który idealnie sprawdzi się na wszelkie uroczystości. Jest łatwiejszy od tortu a smakuje znakomicie!