Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak zrobić pasztet?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3028
Kulinarne ABC

Jak zrobić pasztet?

Pasztet możemy przygotować z różnorodnych rodzajów mięsa, które gotujemy, bądź dusimy, a następnie mielimy, łączymy z dodatkami i zapiekamy. Możemy dodać do niego ulubione warzywa, czy kasze.

Jak zrobić parówki w cieście?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3028
Kulinarne ABC

Jak zrobić parówki w cieście?

Parówki w cieście to prosta przekąska. Wystarczy owinąć je ciastem francuskim i zapiec w piekarniku. Aby urozmaicić ich smak, można dodać do nich sos pomidorowy, warzywa lub ser.

Jak stosować miód rzepakowy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3028
Kulinarne ABC

Jak stosować miód rzepakowy?

Miód rzepakowy przyjmowany 2-3 razy dziennie pozwala usprawnić pracę serca i układu krwionośnego. Warto go jeść bez dodatków lub wykorzystać w zielonych koktajlach.

Jak jeść kumkwat?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3028
Kulinarne ABC

Jak jeść kumkwat?

Kumkwat można jeść na surowo, razem ze skórką. Można go również dodać do deserów, sałatek i koktajli, jak również zrobić z niego dżem lub marmoladę.

Jak przygotować omlet z warzywami?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3028
Kulinarne ABC

Jak przygotować omlet z warzywami?

Omlet z warzywami powstaje na dwa sposoby. Można warzywa wykorzystać jako farsz do gotowego omletu lub dodać do masy jajecznej i usmażyć wszystko na jednej patelni.

Jak zrobić róże z masy cukrowej?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3028
Kulinarne ABC

Jak zrobić róże z masy cukrowej?

Masę cukrową należy rozwałkować i wyciąć z niej przy pomocy kieliszka kółka. Następnie całość się ze sobą zlepia, tworząc różę, tulipana lub inny kwiat.

Kasza bulgur – jak gotować?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 178, Artykułów: 3028
Kulinarne ABC

Kasza bulgur – jak gotować?

Kaszę bulgur gotuje się w wodzie. W zależności od jej grubości, proporcje płynu będą inne. Na pół szklanki grubej kaszy przypada 1 szklanka wody, przy drobnej – ¾ szklanki.