Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak zrobić pieczarki faszerowane?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 182, Artykułów: 3105
Kulinarne ABC

Jak zrobić pieczarki faszerowane?

Oddzielamy kapelusze od nóżek pieczarek. Te ostatnie kroimy w małe kawałki i podsmażamy z dodatkiem oliwy i cebuli. Dodajemy bułkę tartą, świeżą pietruszkę, jajko i ser żółty. Farszem wypełniamy kapelusze pieczarek i zapiekamy w piekarniku.

Ile piec pasztet?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 182, Artykułów: 3105
Kulinarne ABC

Ile piec pasztet?

Pasztet mięsny piecze się około godziny. Po tym czasie studzi się go na kratce i podaje pokrojonego na plastry. Pasztety warzywne piecze się krócej – czas zależy od wykorzystanych warzyw.

Jak zrobić pasztet?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 182, Artykułów: 3105
Kulinarne ABC

Jak zrobić pasztet?

Pasztet możemy przygotować z różnorodnych rodzajów mięsa, które gotujemy, bądź dusimy, a następnie mielimy, łączymy z dodatkami i zapiekamy. Możemy dodać do niego ulubione warzywa, czy kasze.

Jak zrobić hamburgery z grilla?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 182, Artykułów: 3105
Kulinarne ABC

Jak zrobić hamburgery z grilla?

Domowe burgery z grilla będą świetnie smakować, jeśli wybierzemy dobrej jakości mięso, świeżą bułkę i odpowiednie dodatki: sałatę, pomidora, korniszona, ser i sosy. Mięso grillujemy około 15 min nie dociskając łopatką, aby nie pozbawić go soczystości.

Jak zrobić grillowaną pierś z kurczaka?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 182, Artykułów: 3105
Kulinarne ABC

Jak zrobić grillowaną pierś z kurczaka?

Do wykonania pysznego, delikatnego i soczystego mięsa z grilla potrzebujemy kilka piersi kurczaka, podstawowe przyprawy i sos barbecue. Grillujemy ok. 30-40 minut uważając, żeby nie przypalić mięsa.

Jak zrobić ziemniaki z grilla?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 182, Artykułów: 3105
Kulinarne ABC

Jak zrobić ziemniaki z grilla?

Do wykonania pysznych ziemniaków z grilla potrzebujemy kilku sztuk dobrych, podgotowanych ziemniaków, oliwę z oliwek, czosnek i ulubione przyprawy. Pieczemy w folii aluminiowej ok. 30-40 min.

Jak zrobić sałatkę do grilla?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 182, Artykułów: 3105
Kulinarne ABC

Jak zrobić sałatkę do grilla?

Jedną z najpopularniejszych sałatek do dań z grilla jest ta z ziemniakami. Do jej przygotowania potrzebujemy ugotowane młode ziemniaki, świeżą cebulę i koperek, ogórki małosolne, olej oraz przyprawy.