Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak zrobić makówki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2632
Kulinarne ABC

Jak zrobić makówki?

Makówki przygotowujemy z bułek, mleka, maku, miodu i bakalii. Można powiedzieć, że są one uproszczoną wersją makowca.

Jak upiec karpia?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2632
Kulinarne ABC

Jak upiec karpia?

Karpia możemy upiec w całości lub w formie filetów, czy dzwonków. Cały pieczony będzie zdecydowanie dłużej niż pokrojony na kawałki.

Co zrobić z kokosa?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2632
Kulinarne ABC

Co zrobić z kokosa?

Kokos to idealny dodatek zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnych. Przygotujemy z niego zupy, gęste sosy do makaronów, ciasta czy inne desery.

Jak zrobić uszka?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2632
Kulinarne ABC

Jak zrobić uszka?

Do przygotowania ciasta na uszka wystarczy mąka, woda, olej i szczypta soli. Nadziewamy je farszem z suszonych grzybów lub kapusty kiszonej i grzybów, formujemy kształt przypominający ucho.

Jak upiec piernik?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2632
Kulinarne ABC

Jak upiec piernik?

Do przygotowania piernika potrzebujemy mąki, jajek, miodu, sody oczyszczonej, powideł, masła, mleka i przypraw korzennych. Jest to proste w przygotowaniu ciasto o wspaniałym smaku i aromacie.

Jak zrobić sałatkę z buraków?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2632
Kulinarne ABC

Jak zrobić sałatkę z buraków?

Sałatka z buraków może zawierać w sobie różnorodne składniki. Najważniejsze są w niej buraki- ugotowane lub upieczone, dodatkowo dodajemy też inne warzywa- ziemniaki, fasolę czy na przykład mix sałat.

Jak przyrządzić stek?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2632
Kulinarne ABC

Jak przyrządzić stek?

Stek przygotujemy z kawałków pokrojonego mięsa lub ryby. Obsmażamy go na dość mocnym ogniu na patelni grillowej lub z niewielkim dodatkiem oleju.

Jak zrobić tatar wołowy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2632
Kulinarne ABC

Jak zrobić tatar wołowy?

Posiekane mięso, żółtko oraz dodatki: cebula, kapary lub marynowane grzybki. Wystarczy wymieszać te składniki, by cieszyć się pysznym tatarem.