Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak zrobić ciasto francuskie z truskawkami?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 184, Artykułów: 3123
Kulinarne ABC

Jak zrobić ciasto francuskie z truskawkami?

Do jego wykonania wystarczy nam garstka świeżych owoców, opakowanie ciasta francuskiego, trochę cukru i jedno żółtko. Czy jest ktoś, kto nie lubi połączenia chrupkiego ciasta francuskiego z owocami?

Jak zrobić wino truskawkowe?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 184, Artykułów: 3123
Kulinarne ABC

Jak zrobić wino truskawkowe?

Do przygotowania wina z truskawek potrzebujemy - oprócz dojrzałych owoców – cukru, drożdży fermentacyjnych, herbaty, wody i cytryny. Wino ma piękny kolor i wyraźny, słodki smak.

Jak zrobić pierogi z truskawkami?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 184, Artykułów: 3123
Kulinarne ABC

Jak zrobić pierogi z truskawkami?

Do ciasta pierogowego dodajemy podzielone na kawałki truskawki. Zagniatamy dokładnie przy brzegach, gotujemy chwilę w osolonej wodzie i gotowe! Można podawać ze śmietanką i cukrem. Pycha!

Jak upiec biszkopt z truskawkami?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 184, Artykułów: 3123
Kulinarne ABC

Jak upiec biszkopt z truskawkami?

Do wykonania prostego biszkoptu potrzebujemy dobrze ubitej piany z jajek wymieszanej z żółtkami, mąką, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Aby truskawki w cieście nie puściły soku powodując niechciany zakalec warto posypać je kaszą manną.

Jak zrobić babeczki z truskawkami?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 184, Artykułów: 3123
Kulinarne ABC

Jak zrobić babeczki z truskawkami?

Aby wykonać pyszne, wilgotne babeczki z truskawkami potrzebujemy – oczywiście oprócz owoców – kilku standardowych składników na ciasto: masła, mąki, jajek, jogurtu, cukru, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej oraz dodatków.

Jak zrobić sok z truskawek?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 184, Artykułów: 3123
Kulinarne ABC

Jak zrobić sok z truskawek?

Do przygotowania soku o soczyście czerwonej barwie wystarczą nam zaledwie dwa składniki: truskawki i cukier. Niewielkim nakładem kosztów i pracy możemy cieszyć się pysznym, słodkim, naturalnym sokiem w zaciszu własnego domu!

Jak zrobić kluski z truskawkami?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 184, Artykułów: 3123
Kulinarne ABC

Jak zrobić kluski z truskawkami?

Makaron z truskawkami to proste i pyszne danie. Do jego wykonania potrzebujemy truskawek, ulubionego makaronu i… w zasadzie to wszystko. Możemy dodać także cukru, śmietany, jogurtu naturalnego, cynamonu lub innych dodatków.

Czy truskawki są zdrowe?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 184, Artykułów: 3123
Kulinarne ABC

Czy truskawki są zdrowe?

Truskawki są bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawierają dużo witaminy C, wzmacniają odporność, zapobiegają zaparciom, mogą również działać antynowotworowo. Warto jeść truskawki!

Jak zrobić pieczarki faszerowane?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 184, Artykułów: 3123
Kulinarne ABC

Jak zrobić pieczarki faszerowane?

Oddzielamy kapelusze od nóżek pieczarek. Te ostatnie kroimy w małe kawałki i podsmażamy z dodatkiem oliwy i cebuli. Dodajemy bułkę tartą, świeżą pietruszkę, jajko i ser żółty. Farszem wypełniamy kapelusze pieczarek i zapiekamy w piekarniku.

Ile piec pasztet?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 184, Artykułów: 3123
Kulinarne ABC

Ile piec pasztet?

Pasztet mięsny piecze się około godziny. Po tym czasie studzi się go na kratce i podaje pokrojonego na plastry. Pasztety warzywne piecze się krócej – czas zależy od wykorzystanych warzyw.