Nabiał to nazwa grupy produktów żywnościowych, w skład których wchodzą mleko i jego przetwory - sery, twarogi, jogurty, kefiry, maślanki.
 
Jest niezbędnym składnikiem prawidłowej diety każdego człowieka, zawiera wapń – pierwiastek potrzebny do budowy kości i zębów. Obok mięsa, nabiał jest źródłem pełnowartościowego białka,  tłuszczy, soli mineralnych ( fosfor, siarka, magnez, chlor, jod) i witaminy A, B2, B12, D.

Mąka jest niezastąpiona w kuchni. Bez tego produktu nie mielibyśmy chleba, ciast, naleśników czy pierogów, racuchów, kopytek.
 
W kuchni z mąki przygotujemy pyszne dania nie tylko na obiad. Dania mącznepożywne i możemy nimi nakarmić całą rodzinę.  Z mąki i paru dodatkowych składników możemy wyczarować m.in. pyszne naleśniki ze szpinakiem, pyzy z mięsem, racuchy z jabłkami, pizzę z szynką i pieczarkami.

W Kąciku Babci Halinki poznacie rady na temat nabiału i dań mącznych. Dowiedz się jak uratować przypalone mleko, do jakich dań pasuje żółty ser, jak zrobić idealną jajecznicę oraz co potrzeba, aby zrobić idealne ciasto na pierogi.
Jak zrobić pampuchy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2569
Nabiał i dania mączne

Jak zrobić pampuchy?

Puszyste, lekkie, idealnie komponujące się ze słodkimi i wytrawnymi sosami. Mowa o coraz popularniejszych pampuchach, które warto zaserwować sobie w domu - podpowiadamy, jak je przygotować!

Kilka rad w temacie sera żółtego
  • 2
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 820, Artykułów: 221
Nabiał i dania mączne

Kilka rad w temacie sera żółtego

Ser żółty to produkt, który jest wykorzystywany w kuchni bardzo często. U mnie w domu, przede wszystkim do: kanapek, makaronu, zapiekanek, zup czy mięs. Warto dowiedzieć się o nim więcej, by gotowanie z serem w roli głównej było łatwiejsze.