Przygotowanie świąt to bardzo stresujący okres dla większości osób. Zawsze wydaje Ci się, że masz jeszcze czas. Nagle okazuje się, że wszystko trzeba robić na ostatnią chwilę. Jak przygotować święta na czas, nie stresować i nie kłócić się z rodziną?

W Poradach na Święta znajdziecie rady dotyczące przygotowania świątecznego menu, świąteczny dekoracji, wyboru prezentu, sposobu zapraszania gości, pieczenia, gotowania. Od teraz przygotowanie świąt – lepienie pierogów na Boże Narodzenie, pieczenie sernika na Wielkanoc, dekorowanie wielkanocnego koszyczka, kupowanie prezentów pójdzie jak z płatka.

Warto pamiętać, aby w trakcie przygotowania do świąt nie obarczać się wszystkimi obowiązkami tylko podzielić nimi z resztą rodziny. Tak będzie sprawiedliwe i każdy będzie miał wkład w organizację świąt, wtedy świąteczne dni na pewno przebiegną w miłej, ciepłej, rodzinnej atmosferze.
Menu na Wielki Tydzień
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2633
Wielkanoc

Menu na Wielki Tydzień

Wielki Tydzień to czas, w którym u chrześcijan rezygnuje się z tłustych i kalorycznych potraw, na rzecz tych bezmięsnych. Jakie menu Wy zaserwujecie w tym okresie? Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście co podać, z pomocą przyjdzie Wam poniższy artykuł!

Zróbmy pasztet na Wielkanoc!
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2633
Wielkanoc

Zróbmy pasztet na Wielkanoc!

Pasztet wielkanocny jest obowiązkowym smakołykiem każdego świątecznego stołu. Pysznie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Z jakiego mięsa go zrobić i jakimi ulepszyć dodatkami? Zobaczcie sami!

Poznaj wielkanocne inspiracje od Lindt!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2633
Wielkanoc

TREŚĆ SPONSOROWANA

Poznaj wielkanocne inspiracje od Lindt!

Nie masz pomysłu na wiosenne dekoracje? Razem stworzymy Wielkanoc w jej najsłodszej postaci! Lindt we współpracy z Green Canoe zaprasza na wspólną podróż w poszukiwaniu kreatywnych rozwiązań.

 Naturalnie barwione jajka
  • 4
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2633
Wielkanoc

Naturalnie barwione jajka

Zbliża się wiosenny czas, a wraz z nim długo wyczekiwana Wielkanoc. Jednym ze zwyczajów przedświątecznych jest przygotowanie pisanek. Jak je zrobić w domowym zaciszu bez dodatku sztucznych barwników? Poniżej znajdziecie odpowiedź!

Aromat Wielkanocy
  • 4
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2633
Wielkanoc

Aromat Wielkanocy

Czas Wielkanocy kojarzy nam się z przedwiośniem, nowalijkami i potrawami serwowanymi na naszych stołach. Jakie dania, przyprawy i dodatki powodują, że aromat świąt na długo zostaje w naszej pamięci? Sprawdźcie!

Pascha – niezastąpiona na Wielkanoc
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2633
Wielkanoc

Pascha – niezastąpiona na Wielkanoc

Wielkanoc już niebawem, na naszych stołach nie może zabraknąć więc deserów w postaci mazurków, babek, keksów i oczywiście tradycyjnej paschy. Macie przepis na ten przysmak? Poniżej znajdziecie wskazówki jak go przygotować!

Jak zrobić ćwikłę na Wielkanoc?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2633
Wielkanoc

Jak zrobić ćwikłę na Wielkanoc?

Ćwikła to potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Doskonale pasuję do mięs, pieczeni, pasztetów i oczywiście jaj. Brak Wam pomysłu na jej przygotowanie? Poniżej znajdziecie wskazówki jak w prosty sposób zrobić ten przysmak!

Jak zrobić zakwas na żurek?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2633
Wielkanoc

Jak zrobić zakwas na żurek?

Żurek to obowiązkowe danie na Wielkanocnym stole. Przysmak ten nie może obyć się bez zakwasu dodającego mu wyrazistego, kwaskowego smaku. Wiecie jaki jest sposób na jego przygotowanie? Odpowiedzi szukajcie poniżej!

Biała kiełbasa
  • 4
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2633
Wielkanoc

Biała kiełbasa

W naszym menu na Wielkanoc nie może zabraknąć tradycyjnej białej kiełbasy! Najsmaczniejsza jest ta domowej roboty podana z ćwikłą lub chrzanem. Sprawdźcie jak samemu przygotować ją w domu oraz jakie potrawy można z niej przyrządzić. Zapraszamy!

Zapachy i symbolika Wigilii
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2633
Boże Narodzenie

Zapachy i symbolika Wigilii

W dzieciństwie święta pachniały młodym świerkiem przyniesionym z lasu, smakowitą zupą grzybową, czerwonym barszczem, cytrusami i korzennymi ciasteczkami. Zapachy te do dziś pobudzają nasze receptory i powodują, że uśmiech pojawia się na naszych twarzach. Czy Wasz dom również pachnie wigilijnymi pysznościami? Wiecie co one symbolizują? Koniecznie przeczytajcie artykuł!