Poznaj kulinarny Savoir-Vivre! Dowiedz się, jak kulturalnie zachowywać się przy stole i jakie zasady obowiązują podczas spotkań towarzyskich, rodzinnych i biznesowych.

Zasady stołowego savoir-vivre'u dość precyzyjnie określają, jak powinna być rozmieszczona zastawa stołowa. Z naszymi poradami dowiesz się jak używać zastawy stołowej, jaki kieliszek jest odpowiedni do wina białego a jaki do szampana.

Poznasz zasady używania sztućców m.in. widelca i noża do ryb, widelca do owoców, noża do sera.

Pamiętaj, że skrajnie położone sztućce używane są w pierwszej kolejności, potem kolejne. Przy nakryciu nie powinno znajdować się więcej niż trzy pary sztućców - pozostałe podawane są przy serwowaniu kolejnych dań.
 
Podpowiadamy co powinniśmy zrobić ze sztućcami, kiedy przerywamy lub kończymy posiłek. Jak wznosić toasty za zdrowie gości, gospodarzy, pary młodej na weselu. Co zrobić z pięknie złożoną serwetką płócienną? Gdzie ją odłożyć po zakończonym posiłku?
 
Lubisz spotkania przy kawie lub herbacie w domu? Sprawdź nasze rady dotyczące prawidłowego i wykwintnego podawania kawy i herbaty.

Jak zabrać się do przygotowania udanej zabawy w domu? Na co zwrócić szczególną uwagę? Podpowiadamy jak zorganizować udane przyjęcie w domu, jakie wybrać menu.

Z naszymi poradami zasady Savoir-Vivre będziecie mieć w małym paluszku!

Przystawki - na czym polega ich rola?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2634
Savoir-Vivre

Przystawki - na czym polega ich rola?

Te kulinarne niewielkie przysmaki odgrywają znaczną rolę podczas towarzyskich spotkań. Podawane na ciepło lub na zimno pełnią określoną funkcję przy stole. Jaką? O tym w artykule, zapraszamy!

Jak należy jeść owoce morza?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2634
Savoir-Vivre

Jak należy jeść owoce morza?

Owoce morza coraz częściej trafiają do menu uroczystości takich jak przyjęcie urodzinowe, wesela czy chrzciny. Jak nie popełnić gafy podczas jedzenia tych specjałów? Sprawdźcie nasze rady!