Poznaj kulinarny Savoir-Vivre! Dowiedz się, jak kulturalnie zachowywać się przy stole i jakie zasady obowiązują podczas spotkań towarzyskich, rodzinnych i biznesowych.

Zasady stołowego savoir-vivre'u dość precyzyjnie określają, jak powinna być rozmieszczona zastawa stołowa. Z naszymi poradami dowiesz się jak używać zastawy stołowej, jaki kieliszek jest odpowiedni do wina białego a jaki do szampana.

Poznasz zasady używania sztućców m.in. widelca i noża do ryb, widelca do owoców, noża do sera.

Pamiętaj, że skrajnie położone sztućce używane są w pierwszej kolejności, potem kolejne. Przy nakryciu nie powinno znajdować się więcej niż trzy pary sztućców - pozostałe podawane są przy serwowaniu kolejnych dań.
 
Podpowiadamy co powinniśmy zrobić ze sztućcami, kiedy przerywamy lub kończymy posiłek. Jak wznosić toasty za zdrowie gości, gospodarzy, pary młodej na weselu. Co zrobić z pięknie złożoną serwetką płócienną? Gdzie ją odłożyć po zakończonym posiłku?
 
Lubisz spotkania przy kawie lub herbacie w domu? Sprawdź nasze rady dotyczące prawidłowego i wykwintnego podawania kawy i herbaty.

Jak zabrać się do przygotowania udanej zabawy w domu? Na co zwrócić szczególną uwagę? Podpowiadamy jak zorganizować udane przyjęcie w domu, jakie wybrać menu.

Z naszymi poradami zasady Savoir-Vivre będziecie mieć w małym paluszku!

Przyjęcie z fasonem
2milutka 2milutka | Platynowy Ekspert | Przepisów: 1493, Artykułów: 31
Savoir-Vivre

Przyjęcie z fasonem

Warto ważne okazje uczcić wystawną kolacją, ale by była ona uroczysta musimy pamiętać o etykiecie. Jakie są jej podstawowe zasady?