Warzywa to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Do swojej codziennej diety każdy z nas powinien dołączyć 5 porcji warzyw i owoców, które są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych.

W Kąciku Babci Halinki dowiesz się jak obierać pomidory, jak radzić sobie z zapachem cebuli, jakie warzywo jest najzdrowsze, jakie właściwości ma rabarbar oraz jaki naturalny antybiotyk zawsze warto mieć w domu.

Lubisz sezonowe warzywa? Sprawdź kiedy warto kupić najlepsze szparagi, dynię, cykorię, fasolkę szparagową.

Sprawdź jakie niezwykłe właściwości mają zapominane warzywa m.in. pasternak, fenkuł, bataty.

Podpowiadamy jakie warzywa zaliczamy do rodzaju kapustnego, korzeniowego, cebulowego, dyniowate, liściowe.

Jedzmy warzywa na zdrowie!
Jak ugotować fasolę jaś?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 196, Artykułów: 3159
Warzywa

Jak ugotować fasolę jaś?

Fasola jest dobra dla osób chcących schudnąć i poprawić swoją sylwetkę. Gotowana fasola jaś ma delikatny, łagodny smak dlatego warto ją doprawić przyprawami i ziołami.

Jak ugotować ryż w parowarze?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 196, Artykułów: 3159
Warzywa

Jak ugotować ryż w parowarze?

Ryż gotowany w parowarze jest zdrowym dodatkiem do ryby lub kurczaka, które również można ugotować na parze. Nie wymaga to dodatku tłuszczu ani dużych ilości soli.

Jak zrobić placki z dyni?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 196, Artykułów: 3159
Warzywa

Jak zrobić placki z dyni?

Placki z dyni można smażyć całkowicie bez tłuszczu na patelni teflonowej do naleśników lub na odrobinie oleju kokosowego. Można je zrobić z surowej, zmiksowanej dyni, połączonej z mąką, jajkami, cebulą i czosnkiem.

Jak przyrządzić szparagi chmielowe?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 196, Artykułów: 3159
Warzywa

Jak przyrządzić szparagi chmielowe?

Gotowane, pieczone lub smażone z jajkiem. Młode pędy chmielu przygotowuje się równie szybko co zielone szparagi. A ich smak bez wątpienia wart jest wypróbowania!

Co przygotować z papryki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 196, Artykułów: 3159
Warzywa

Co przygotować z papryki?

Sezon na paprykę w pełni - w domach zaczynają królować leczo oraz gulasze. Jednak dań, w których papryka znakomicie zasmakuje jest znacznie więcej. Sprawdź, do czego jeszcze wykorzystać to warzywo!

Jak zrobić marynowane oliwki?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 196, Artykułów: 3159
Warzywa

Jak zrobić marynowane oliwki?

Do pizzy, sałatek czy koreczków? Oliwki na stałe wpisały się do naszego menu. Jednak jeśli nie masz ochoty jeść ich ciągle w tym samym wariancie smakowym, najwyższa dowiedzieć się jak je zamarynować!

Pełen cennych minerałów pasternak
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 823, Artykułów: 221
Warzywa

Pełen cennych minerałów pasternak

Pasternak to warzywo, które zostało wyparte przez ziemniaka za czasów królowej Bony. Ma mnóstwo cennych minerałów, które powinny znaleźć się w naszej kuchni. Poczytajcie!

Kiszenie żywności
  • 2
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Kiszenie żywności

Latem i jesienią robimy pzretwory po to, by zimą móc cieszyć się smakiem owoców i warzyw. Jedną z metod utrwalania warzyw jest kiszenie.