Warzywa to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Do swojej codziennej diety każdy z nas powinien dołączyć 5 porcji warzyw i owoców, które są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych.

W Kąciku Babci Halinki dowiesz się jak obierać pomidory, jak radzić sobie z zapachem cebuli, jakie warzywo jest najzdrowsze, jakie właściwości ma rabarbar oraz jaki naturalny antybiotyk zawsze warto mieć w domu.

Lubisz sezonowe warzywa? Sprawdź kiedy warto kupić najlepsze szparagi, dynię, cykorię, fasolkę szparagową.

Sprawdź jakie niezwykłe właściwości mają zapominane warzywa m.in. pasternak, fenkuł, bataty.

Podpowiadamy jakie warzywa zaliczamy do rodzaju kapustnego, korzeniowego, cebulowego, dyniowate, liściowe.

Jedzmy warzywa na zdrowie!
Jak przyrządzić szparagi chmielowe?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2564
Warzywa

Jak przyrządzić szparagi chmielowe?

Gotowane, pieczone lub smażone z jajkiem. Młode pędy chmielu przygotowuje się równie szybko co zielone szparagi. A ich smak bez wątpienia wart jest wypróbowania!

Co przygotować z papryki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2564
Warzywa

Co przygotować z papryki?

Sezon na paprykę w pełni - w domach zaczynają królować leczo oraz gulasze. Jednak dań, w których papryka znakomicie zasmakuje jest znacznie więcej. Sprawdź, do czego jeszcze wykorzystać to warzywo!

Jak zrobić marynowane oliwki?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 173, Artykułów: 2564
Warzywa

Jak zrobić marynowane oliwki?

Do pizzy, sałatek czy koreczków? Oliwki na stałe wpisały się do naszego menu. Jednak jeśli nie masz ochoty jeść ich ciągle w tym samym wariancie smakowym, najwyższa dowiedzieć się jak je zamarynować!

Pełen cennych minerałów pasternak
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 819, Artykułów: 221
Warzywa

Pełen cennych minerałów pasternak

Pasternak to warzywo, które zostało wyparte przez ziemniaka za czasów królowej Bony. Ma mnóstwo cennych minerałów, które powinny znaleźć się w naszej kuchni. Poczytajcie!

Kiszenie żywności
  • 2
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Kiszenie żywności

Latem i jesienią robimy pzretwory po to, by zimą móc cieszyć się smakiem owoców i warzyw. Jedną z metod utrwalania warzyw jest kiszenie.

Warzywa korzeniowe
  • 2
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe to niezastąpiony składnik aromatycznego wywaru. Jak sama nazwa wskazuje, ich jadalną częścią są korzenie, które rosną pod ziemią.

Warzywa kapustne
  • 3
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Warzywa kapustne

Chyba każdy z nas lubi kapustę albo gotuje w domu bigos. Można z niej wyczarować przeróżne pyszności. Do warzyw kapustnych zaliczają się także inne warzywa.

Warzywa cebulowe
  • 3
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Warzywa cebulowe

Warzywa cebulowe są bardzo bogate w witaminy. Syrop z cebuli często stosujemy przy przeziębieniu. Jakie warzywa zalicza się jeszcze do tej grupy? Zapraszam do dalszego czytania.

Warzywa dyniowate
  • 1
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Warzywa dyniowate

Warzywa dyniowate kojarzą się przede wszystkim z dynią. Jest niskokaloryczna, nie zakwasza organizmu a za to wzmacnia jego odporność. Zawiera dużo karotenu, oraz witamin. Ciekawostką jest, że największa wyhodowana dynia ważyła ponad 800 kg.

Warzywa liściowe
  • 1
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Warzywa liściowe

Warzyw nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie. Są zdrowe i zawierają dużo witamin oraz składników mineralnych. Dostarczają nam energii. Oprócz tego zaspokajają też pragnienie, bo zawierają dużo wody. Jednym z rodzaji warzyw są warzywa liściowe.