Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Jak zrobić sałatkę hawajską?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 192, Artykułów: 3154
Kulinarne ABC

Jak zrobić sałatkę hawajską?

Podstawą wykonania sałatki hawajskiej jest ananas pokrojony w kostkę. Mieszamy go z ugotowanym filetem z kurczaka, kukurydzą i majonezem. Możemy dodać ryż lub makaron, świeżą pietruszkę i przyprawy.

Odmień swoje dania z truskawkami!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 192, Artykułów: 3154
Artykuły spożywcze

Odmień swoje dania z truskawkami!

Truskawki na nowo zapełniają stragany. Idealnie komponują się zarówno w daniach na słodko, jak i na słono z dodatkiem sera lub mięsa z kurczaka. Delikatnie przełamane smakiem orzechów włoskich, chrupiących migdałów, czy połączone z suszoną miechunką peruwiańską, żurawiną lub ziarnami słonecznika są doskonałą podstawą lekkich propozycji na pełne słońca spotkanie ze znajomymi. Sprawdź nowe propozycje od Bakalland!

Jak zrobić sałatkę caprese?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 192, Artykułów: 3154
Kulinarne ABC

Jak zrobić sałatkę caprese?

Do wykonania caprese potrzebujemy pomidorów, mozzarelli, bazylii i przypraw. Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki, układamy naprzemiennie, a następnie posypujemy świeżą bazylią oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Jak zrobić carpaccio z buraków?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 192, Artykułów: 3154
Kulinarne ABC

Jak zrobić carpaccio z buraków?

Dwa buraki umyte i wyszorowane kropimy przygotowaną wcześniej marynatą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 2 h. Po ostudzeniu kroimy na cienkie plastry, przyozdabiamy rukolą, serem feta, dodajemy ocet balsamiczny i ziarna słonecznika.

Jak suszyć brzoskwinie?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 192, Artykułów: 3154
Kulinarne ABC

Jak suszyć brzoskwinie?

Owoce możemy suszyć na słońcu, w specjalnej maszynie do suszenia lub po prostu w piekarniku. W zależności od grubości kawałków i ich wilgotności suszenie może trwać nawet do 16 godzin.

Lato zaklęte w słoikach
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 192, Artykułów: 3154
Smaczki

Lato zaklęte w słoikach

Właśnie teraz są najlepsze: dojrzałe, słodkie, soczyste. Zapakuj owoce do słoików i ciesz się nimi zimą!

Jak zrobić frytki z kalarepy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 192, Artykułów: 3154
Kulinarne ABC

Jak zrobić frytki z kalarepy?

Frytki z kalarepy to przekąska, do wykonania której potrzebujemy tylko pokrojonego warzywa, oliwy z oliwek, przypraw i nagrzanego piekarnika. Są dużo zdrowsze od tradycyjnych frytek ziemniaczanych.

Jak zrobić nalewkę z czereśni?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 192, Artykułów: 3154
Kulinarne ABC

Jak zrobić nalewkę z czereśni?

Do wykonania nalewki potrzebujemy kilograma czereśni, litr spirytusu, pół kilograma cukru oraz cytrynę. Nalewka z czereśni wyróżnia się wyjątkowym smakiem.

Jak zrobić wino z czereśni?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 192, Artykułów: 3154
Kulinarne ABC

Jak zrobić wino z czereśni?

Do przygotowania wina czereśniowego potrzebujemy czereśni, cukru, wody, drożdży i pożywki. Ważnym dodatkiem jest kwasek cytrynowy, ponieważ czereśnie same w sobie nie zawierają dużo kwasu.