A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Auto urodzinowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

odjazdowy tort domowy polecam wzbogacić owocami sezonowymi lub z puszki,wzbogacą znacznie smak

Auto urodzinowe

Składniki:

Auto urodzinowe

 

  • Biszkopt upieczony w/g przepisu biszkopt mojej mamy
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 2 op śmietan-fixu
  • 3 łyżki żelatyny + 0,75 szkl wody
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 krem czekoladowy Delekty
  • 1 krem do karpatki Delekty
  • 1 żółta galaretka
  • 1 posypka kolorowa
  • 2 łyżki masła
  • 1 op groszków mlecznych

 

  • do nasączenia:

 

  • 1 szklanka zimnej cytrynowej herbatki z kilkoma kroplami aromatu w tym smaku

Sposób przygotowania:

Auto urodzinowe
Biszkopt pieczemy w prostokątnej blaszce i kroimy na 3 cienkie równe placki,zimny nasączamy przygotowaną herbatką.Schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, śmietan-fixem i przestudzoną żelatyną(dolewamy stopniowo łyżeczką),po czym rozsmarowujemy na pierwszym placku biszkoptowym i dokładnie przykrywamy drugim lekko dociskając.Wstawiamy na chwilę do lodówki,a w międzyczasie rozpuszczamy galaretkę i rozlewamy w płaskie naczynie(to są nasze szyby i światła w aucie).Rozrabiamy masę czekoladową w/g przepisu,ale w mniej kalorycznej i maślanej wersji,czyli z 1 łyżeczką masła,następnie rozsmarowujemy ją na drugim placku i przykrywamy ostatnim plackiem(górny placek powinien stanowić najrówniejszy i najgładszy).Teraz najprzyjemniejsza część,to znaczy wycięcie pożądanego kształtu(możecie przygotować szablon,ja zrobiłam to na oko).Odkrojone kawałki chętnie spałaszują dzieci;-).Kolejny krem przygotowujemy w/g przepisu i z resztą masła,tak przyrządzoną masą obsmarowujemy cały tort łącznie z bokami.Z galaretki wycinamy potrzebne elementy,boki obsypujemy posypką,a z groszków układamy napis.Całość wstawiamy do lodówki,aby schłodzić nasz tort. ŻYCZĘ WSZYSTKIM STO LAT W ZDROWIU I SMACZNEGO!

Tagi:

auto biszkopt