Strona główna Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

Doda - autor przepisu Avgolemono - grecka zupa cytrynowa offline

Szef Kuchni
Przepisy: 97
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Avgolemono - grecka zupa cytrynowa
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Na początku rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę...


trudność: łatwe
czas:

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa - SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • pół szklanki soku z cytryny
  • cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • mała marchewka
  • 1/4 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
  • po pół łyżeczki mielonego pieprzu i anyżku
  • 3 żółtka
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa - PRZYGOTOWANIE:

Na początku rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę, seler i marchewkę. Następnie dodaj kolendrę, pieprz i anyżek. Chwilę smaż (ciągle mieszając), po czym wlej wodę. Całość doprowadź do wrzenia, a później gotuj 30-40 minut pod przykryciem. Przecedź przez sito i wlej sok z cytryny.

Dokładnie ubij żółtka z sokiem i skórką z cytryny, rozcieńcz dwiema łyżkami wywaru. Rondel z wywarem postaw na małym ogniu i stopniowo wlewaj żółtka. Podgrzewaj, stale mieszając, aż zupa cytrynowa zgęstnieje. Zupę cytrynową podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.



Komentarze do Avgolemono - grecka zupa cytrynowa  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szybkie i smaczne
Wielkanocne jajko- murzynki :) Sernik Wielkanocny z polewą jogurtową i truskawkam Babka Wielkanocna CYTRYNOWO-MAJONEZOWA
Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek Żurek  Wielkanocny z chrzanem Deser z biszkoptami,bitą śmietaną i dżemem
Owocowy zawrót głowy z nutą cynamonu Miodzio babki i babeczki Sałatka z pieczonym burakiem
Czekolada na gorąco z chili Wielkanocny pasztet jajeczny Śledź nadziewany pieczony w folii aluminiowej
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane