Strona główna Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

Doda offline

Szef Kuchni
Przepisy: 97
zdjęcia: 1 z 1
Avgolemono - grecka zupa cytrynowa
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Na początku rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę...


trudność: łatwe
czas:

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa - SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • pół szklanki soku z cytryny
  • cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • mała marchewka
  • 1/4 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
  • po pół łyżeczki mielonego pieprzu i anyżku
  • 3 żółtka
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa - PRZYGOTOWANIE:

Na początku rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę, seler i marchewkę. Następnie dodaj kolendrę, pieprz i anyżek. Chwilę smaż (ciągle mieszając), po czym wlej wodę. Całość doprowadź do wrzenia, a później gotuj 30-40 minut pod przykryciem. Przecedź przez sito i wlej sok z cytryny.

Dokładnie ubij żółtka z sokiem i skórką z cytryny, rozcieńcz dwiema łyżkami wywaru. Rondel z wywarem postaw na małym ogniu i stopniowo wlewaj żółtka. Podgrzewaj, stale mieszając, aż zupa cytrynowa zgęstnieje. Zupę cytrynową podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Avgolemono - grecka zupa cytrynowa  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szybkie i smaczne
Krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami Pieczarki z kiełbasą w sosie śmietanowym Placki dyniowo ziemniaczane
Wołowina z domową harissą Naleśniki z koprem i pieczarkami Szybkie danie na śniadanie
Szaszłyki wieprzowe  Smażone ziemniaczane kulki Paszteciki z kapustą i grzybami
Tosty z patelni Pączuszki-Racuszki z serka waniliowego Sałatka z warzyw w sosie koperkowo-ziołowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane