Strona główna Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

Doda - Przepis na: Avgolemono - grecka zupa cytrynowa offline

Szef Kuchni
Przepisy: 97
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Avgolemono - grecka zupa cytrynowa
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Na początku rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę...


trudność: łatwe
czas:

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa - SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • pół szklanki soku z cytryny
  • cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • mała marchewka
  • 1/4 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
  • po pół łyżeczki mielonego pieprzu i anyżku
  • 3 żółtka
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa - PRZYGOTOWANIE:

Na początku rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę, seler i marchewkę. Następnie dodaj kolendrę, pieprz i anyżek. Chwilę smaż (ciągle mieszając), po czym wlej wodę. Całość doprowadź do wrzenia, a później gotuj 30-40 minut pod przykryciem. Przecedź przez sito i wlej sok z cytryny.

Dokładnie ubij żółtka z sokiem i skórką z cytryny, rozcieńcz dwiema łyżkami wywaru. Rondel z wywarem postaw na małym ogniu i stopniowo wlewaj żółtka. Podgrzewaj, stale mieszając, aż zupa cytrynowa zgęstnieje. Zupę cytrynową podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Avgolemono - grecka zupa cytrynowa  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szybkie i smaczne
Gofry z cukrem pudrem Omlet z mozzarellą i pomidorem Dorsz w płatkach owsianych
Krem z kalafiora Pomidory faszerowane szprotkami Ryż z jabłkiem  z patelni
Kluseczki maślane  Hamburgery wołowe z salsą pomidorowo-paprykową Pikantne babeczki parówkowe
Pasta tuńczykowa z jajkiem Kopytka paprykowe w sosie serowo koperkowym Kurczak z pomidorami suszonymi  cherry

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane