Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Na początku rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę...

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

Składniki:

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

 

  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • pół szklanki soku z cytryny
  • cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • mała marchewka
  • 1/4 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
  • po pół łyżeczki mielonego pieprzu i anyżku
  • 3 żółtka
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

 

 

 

Sposób przygotowania:

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

Na początku rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę, seler i marchewkę. Następnie dodaj kolendrę, pieprz i anyżek. Chwilę smaż (ciągle mieszając), po czym wlej wodę. Całość doprowadź do wrzenia, a później gotuj 30-40 minut pod przykryciem. Przecedź przez sito i wlej sok z cytryny.

Dokładnie ubij żółtka z sokiem i skórką z cytryny, rozcieńcz dwiema łyżkami wywaru. Rondel z wywarem postaw na małym ogniu i stopniowo wlewaj żółtka. Podgrzewaj, stale mieszając, aż zupa cytrynowa zgęstnieje. Zupę cytrynową podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.