Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa 2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makaron gotujemy w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy już jest...

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa 2

Składniki:

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa 2

 

  • 6-7 szklanek wywaru z kurczaka
  • 1/2 szklanki drobniutkiego makaronu najlepiej w kształcie ryżu
  • 3 jajka
  • sok z dwóch cytryn
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka plasterków cytryny do przybrania

Sposób przygotowania:

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa 2
Makaron gotujemy w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy już jest ugoto-wany, ubijamy jajka, łączymy je z sokiem z cytryny i łyżką stołową zimnej wody. Ucierając, powoli wlewamy do nich łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną. Następnie jajka wlewamy do wywaru, zupę zdejmujemy z ognia, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy od razu przybraną plasterkami cytryny. Uwaga! Przy dodawaniu jajek trzeba bardzo uważać, aby się nie ścięły - nie można już doprowadzać zupy do wrzenia.