Strona główna Azjatycki kurczak słodko - kwaśny

Azjatycki kurczak słodko - kwaśny

zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Azjatycki kurczak słodko - kwaśny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Smaczny pomysł na rodzinny obiad.


trudność: łatwe
czas:

Azjatycki kurczak słodko - kwaśny - SKŁADNIKI:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
  • sok z cytryny
  • 3 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 2 łyżeczki curry
  • szklanka wywaru drobiowego (może być z kostki)
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • oliwa z oliwek
  • ryż

Azjatycki kurczak słodko - kwaśny - PRZYGOTOWANIE:

Sok z cytryny mieszamy z sosem sojowym i 1 łyżeczką curry. Filety z kurczaka kroimy w paski i wkładamy do marynaty na około 1 godzinę. Marchew, paprykę i pomidora kroimy w paski, cebulę w piórka. Warzywa przesmażamy w woku, dodajemy starty imbir. Podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie zaprawiamy powstały so mąką. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Usmażonego dodajemy do warzyw i całość chwilę gotujemy. Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżeczki curry. Podajemy z kurczakiem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Azjatycki kurczak słodko - kwaśny  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Roladki z piersi kurczaka z papryką i z szynką Potrawka z kurczaka z papryką Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami
Roladki drobiowe z brokułem Udka w czerwonym curry z morelami Placuszki z mięsem i boczniakami
Zupa krem Eli z kalarepy Kurczak z pomidorami suszonymi  cherry Zupa Eli z kalarepy z grysikiem
Mięso z kurczaka w pikantnej panierce Mięso z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym Udko faszerowane grzybami i jabłkiem

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane