misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Baba puchowa, parzona

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatna drożdżowa baba puchowa należąca do ciast wielkiej klasy w kuchni staropolskiej

Baba puchowa, parzona

Składniki:

Baba puchowa, parzona

 

 

 

Sposób przygotowania:

Baba puchowa, parzona

250g mąki pszennej sparzyć wrzącym mlekiem, rozetrzeć bardzo dokładnie aby nie było grudek. Przykryć i ostudzić. Dodać drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem na pulchny krem w ciepłej kąpieli wodnej. Ubite żółtka i pozostałą mąkę dodać do wyrośniętego zaczynu. Całość dobrze wyrobić gdy ciasto odchodzi od ręki i miski dodać stopione masło, rum i sól. Całość dobrze wyrobić i na koniec dodać rodzynki. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przegnieść i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do pieca nagrzanego do 50 stopni na 15-20 minut (wyrastanie ciasta). Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180-200 stopni i pieczemy ok. 50 minut (próba patyczkiem). Babę po wyłożeniu z formy suto obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy białym lukrem.


SMACZNEGO!