2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1437]

Baba śmietanowo-budyniowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Rewelacyjna babeczka która zawsze wychodzi, wyjątkowo smakuje, nie wyobrażam sobie bez niej Wielkanocnego stołu!

Baba śmietanowo-budyniowa

Składniki:

Baba śmietanowo-budyniowa

 

  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • lukier czekoladowy do dekoracji
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Baba śmietanowo-budyniowa

ETAP 1:

Baba śmietanowo-budyniowa
jajka ubijamy z cukrem do białości aż masa będzie gęsta

Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być o temperaturze pokojowej. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukry, ubijamy do uzyskania jasnej puszystej masy.

ETAP 2:

Baba śmietanowo-budyniowa
wszystkie składniki mieszamy ze sobą delikatnie

Mąkę mieszamy z proszkiem oraz sypkimi budyniami, dodajemy stopniowo do masy jajecznej na przemian wlewając śmietankę i ekstrakt waniliowy, miksujemy na wolnych obrotach aby piana nie opadła.

ETAP 3:

Baba śmietanowo-budyniowa
ciasto wlewamy do formy na babkę pieczemy

Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej formy na babkę o pojemności 2,3 litra.
Pieczemy 50-60 minut w temp 170*c. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, wyjmujemy z formy dopiero gdy ostygnie.
zimną dekorujemy czekoladowym lukrem, posypujemy posypką.

Słodkich wypieków!