misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Babcin boczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki boczek robiła moja babcia , a teraz robię ja.

Babcin boczek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babcin boczek

 

Sposób przygotowania:

Babcin boczek
Boczek umyć ,osuszyć. Przygotować marynatę: w zależności ile mamy mięsa odmierzyć odpowiednią ilość wody tak aby boczki pływały swobodnie. Wsypać trochę soli włożyć do wody umyte jajo i powoli mieszać dosypując soli i sprawdzając czy jajko się podnosi ku górze .Roztwór solny jest wtedy dobry jeśli jajko pływa tuż pod powierzchnią wody .Wtedy do solanki dodajemy pieprzu ziarenka ,ziela angielskiego , liście laurowe i obrane ząbki czosnku.Kto lubi może jeszcze dodać zioła ja ich nie dodaję ,bo wydaje mi się ,że mięso zatraca swój smak.Do tak przygotowanej marynaty wkładam boczki i w zimnym miejscu trzymam 5-6 dni. Jeśli jest mało roztworu należy odwracać boczki aby równo sie marynowały . . Po tym czasie wyjmuje mięso , opłuczę wodą i osuszę.Do wędzenia przekazuję mężowi który wędzi ok3-4 godziny w niskiej temperaturze. Do wędzenia używa drzewa z sdu z owocowych drzewek wiśni i czereśni.Po uwędzeniu boczek parzę ok 40 minut.i jest pyszny
Babcin boczek
do wody sypiemy tyle soli aby jajko uniosło się pod powierzchnię wody
Babcin boczek
do roztworu solnego dodajemy wszystkie potrzebne przyprawy
Babcin boczek
do gotowej marynaty wkładamy boczki przykrywamy i wynosimy do zimnegopomiesczenia
Babcin boczek
uwędzony boczek parzę ok 40 minut na wolniutkim ogniu