SUPERPRZEPIS

Babcine ciasto drożdżowe z porzeczkami

  • 1
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 3
Babcine ciasto drożdżowe z porzeczkami Więcej zdjęć (3)

Pyszna, mięciutka i pachnąca latem słodka drożdżówka z kwaśnymi porzeczkami to duet doskonały, przepis z kuchni babci :)

Składniki:

Babcine ciasto drożdżowe z porzeczkami

 

 

Sposób przygotowania:

Babcine ciasto drożdżowe z porzeczkami

ETAP 1:

Babcine ciasto drożdżowe z porzeczkami
do mąki wymieszanej z drożdżami wbić jajka

Ciasto:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, jajkami, cukrem i szczypta soli.

ETAP 2:

Babcine ciasto drożdżowe z porzeczkami
wyrobione ciasto wyniesć w cieple miejsce aby podrosło

wlać ciepłe mleko i wyrobić dokładnie ciasto aż zacznie odchodzić od ręki, wynieść w ciepłe miejsce na minimum godzinę aby podrosło.

ETAP 3:

Babcine ciasto drożdżowe z porzeczkami
składniki kruszonki połączyć i zagnieść w palcach

Przygotowac kruszonkę:
Wszystkie składniki połączyć w misce, zagnieść w palcach kruszonkę.

ETAP 4:

Babcine ciasto drożdżowe z porzeczkami
ciasto wyłozyc na blachę posypać owocami lata

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem, rozsypać owoce

ETAP 5:

Babcine ciasto drożdżowe z porzeczkami
ciasto posypać grubo kruszonką przed pieczeniem

nastepnie grubo posypać kruszonką
piec około 35-40 minut w temp 175*c, zimne oprószyć pudrem
Słodkich wypieków życzę :)