wiolablog1002

wiolablog1002

Kucharz
[Przepisów: 2]

Babcina pomidoróweczka z pasteryzowanych pomidorów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ulubiona zupa moich dzieci. Zupa jak u Babci, bez przecieru z puszki, na naturalnych pomidorach wcześniej pasteryzowanych. Wyjątkowego smaku pomidorom dodają świeże zioła. Podana z cienkim makaronem smakuje wyjątkowo dobrze.

Babcina pomidoróweczka z pasteryzowanych pomidorów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babcina pomidoróweczka z pasteryzowanych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Babcina pomidoróweczka z pasteryzowanych pomidorów
Do garnka 10L wkładamy uprzednio umyte mięso i  zalewamy wodą. Dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy na małym ogniu.Po zebraniu szumowin dodajemy marchew, pietruszkę, selera, por, listki laurowe, ziele angielskie i jarzynkę. Pozwalamy wywarowi delikatnie się gotować przez ok.30 min. Dodajemy pasteryzowane pomidory i po ok. 10-15 minutach od ponownego zagotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Jak już mięso będzie miękkie, na ok 10 min. przed zabieleniem dodajemy świeże zioła. Składniki do zabielenia porządnie wymieszać w słoiku po czym dolać do nich szklankę przygotowanej zupy aby się śmietana nie zważyła i wlać do garnka.Zagotować i gotowe. Podana z makaronem cienkim smakuje wyśmienicie. Polecam.
Babcina pomidoróweczka z pasteryzowanych pomidorów
Mięso myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Babcina pomidoróweczka z pasteryzowanych pomidorów
Dodajemy umyta i pokrojoną marchew, pora, pitruszkę i selera oraz ziele angielskie i listek laurowy i jarzynkę.
Babcina pomidoróweczka z pasteryzowanych pomidorów
Wcześniej przygotowane pasteryzowane pomidory wlewamy do wywaru i gotujemy aż do miękkości mięsa. W między czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Babcina pomidoróweczka z pasteryzowanych pomidorów
Na ok 10. min. przed zabieleniem zupy dodajemy swieże ziola.

Tagi:

pomidory