WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Babcine kopytka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mój smak z dzieciństwa. Najpyszniejsze kopytka polane roztopionym smalczykiem z mięsem i cebulką. Idealne też do odsmażenia na drugi dzień.

Babcine kopytka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babcine kopytka

 

Sposób przygotowania:

Babcine kopytka
Ziemniaki gotujemy w wodzie, a następnie odcedzamy, studzimy i przecierany przez praskę. Dodajemy do nich żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz solimy i lekko pieprzymy do smaku. Zagniatamy z tego jednolite ciasto, dzielimy na porcje i formujemy wałeczki, podsypując je mąką. Wałeczki kroimy pod skosem co kilka cm. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy na nią kopytka, lekko i delikatnie mieszamy. Gotujemy ok 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy z wody i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Babcine kopytka
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Babcine kopytka
Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałeczki.
Babcine kopytka
Wałeczki kroimy pod skosem na równe wielkości.
Babcine kopytka
Kopytka wrzucamy na goującą wodę i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.

Tagi:

kopytka kluski