ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Babeczka kakaowo-makowa z małej foremki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babeczka dwukolorowa i dwu smakowa, kakaowe makowe połączenie z małej foremki z migdałowym i rumowym aromatem.

Babeczka kakaowo-makowa z małej foremki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczka kakaowo-makowa z małej foremki

 

  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • półtorej łyżki mąki pszennej dużej czubatej
  • 1 budyń waniliowy
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • pół olejku migdałowego
  • pół olejku rumowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania foremki
  • kaszka manna do wysypania foremki

Sposób przygotowania:

Babeczka kakaowo-makowa z małej foremki
To jest przepis na małą foremkę 20 cm.

Formę do babki smarujemy olejem i posypujemy kaszką manną.

Dwa białka ubijamy na puszystą masę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy trzy czubate, duże łyżki cukru pudru. Dodajemy dwa żółtka, teraz pomalutku cały czas ubijając wlewamy 150 ml oleju słonecznikowego. Półtorej czubatej łyżki mąki pszennej przesianej z łyżeczką proszku do pieczenia i łączymy z masą. Dodajemy też jeden budyń waniliowy.

Delikatnie mieszamy do połączenia się składników, nie ubijamy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy dwie łyżki maku i pół małego olejku migdałowego. Do drugiej części pół małego olejku rumowego i dwie łyżki kakao.

Wylewamy gotową jasną masę na spód, ciemną na górę.

Pieczemy, wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
Babeczka kakaowo-makowa z małej foremki.
Formę do babki smarujemy olejem i posypujemy kaszką manną.
Babeczka kakaowo-makowa z małej foremki.
Dwa białka ubijamy na puszystą masę ze szczyptą soli.
Babeczka kakaowo-makowa z małej foremki.
Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy dwie łyżki maku i pół małego olejku migdałowego.
Babeczka kakaowo-makowa z małej foremki.
Do drugiej części pół małego olejku rumowego i dwie łyżki kakao.