Natalia88

Natalia88

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Babeczka ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryż jest bardzo dobrze sklejony, dzięki czemu można potrawę swobodnie jeść pałeczkami.

Babeczka ryżowa

Składniki:

Babeczka ryżowa

 

Sposób przygotowania:

Babeczka ryżowa
1.Fasolę należy moczyć przez 12 godzin w zimnej wodzie. 2.2litry zimnej wody,odcedzoną fasolę, obraną, umytą i pokrojoną marchew wraz z cebula i kawałkami selera wrzucić do garnka, dodać szałwie,jeden liść laurowy,natkę i obrany czosnek-zagotować.Doprawić solą i pieprzem, gotować przez około 1,5 godziny na małym ogniu. 3.Fasolę wyjąc łyżką cedzakową i dokładnie przetrzeć.Przecier należy przelać do rondla, dodać liść laurowy, szczyptę soli i pieprzu.Całość wymieszać. 4.W międzyczasie zagotować rosół.Drobno posiekać połówkę cebuli, dodać do rondla z 20g masła i z liściem laurowym.Zeszklić drugą połówkę cebuli.Dodać ryż i gotować przez kolejne 2 minuty-mieszając.Dodać wino i odparować na dużym ogniu.Ryż gotować około 15minut.Rondel zdjąć z ognia dodać 20g masła i parmezan.Całość wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem babkowej formy z otworem pośrodku-całość należy uklepać następnie wyłożyć na półmisek a do środka nalać gorący przecier z fasoli.

Tagi:

ryż