Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami

Babeczka z kureczką

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

czyli inna wersja placków ziemniaczanych z grzybami

Babeczka z kureczką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczka z kureczką

 

  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 10 dkg wędzonego, chudego boczku
  • 25 dkg świeżych kurek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki drobno startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Babeczka z kureczką
Foremki do babeczek natłuścić lekko olejem i obsypać tartą bułką. Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, osączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, ew. odcisnąć, dodać mąkę, trochę soli i pieprzu. Boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmać boczek i cebulkę na złoto, 1/3 dodać do ziemniaków a do reszty dorzucić grzyby, dusić 10 min.. Na koniec dodać ser, zieleninę i przyprawić. Do każdej foremki nałożyć po łyżce ziemniaków i docisnąć równo masę palcami do ścianek. Wstawić foremki do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min. w temp. 170 st. C aż ziemniaki się zrumienią. Nastepnie napełnić je farszem grzybowym i zapiekać kolejne 10-15 min.. Po upieczeniu dobrze jest babeczki zostawić do przestygnięcia zanim wyjmiemy je z foremek. Podawać na ciepło, jako przystawkę albo samodzielne danie z dodatkiem świeżych warzyw.
Babeczka z kureczką
foremki wyłożona masą ziemniaczaną
Babeczka z kureczką
babeczki z kurkami zapieczone