agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Babeczka z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna babka o smaku i pięknym zapachu migdałów idealna na każdą okazję

Babeczka z migdałami

Składniki:

Babeczka z migdałami

 

  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • migdały mielone 100 g
  • skórka pomarańczowa 2 łyżeczki
  • polewa czekoladowa biała 1 opak
  • dekoracje 1 opak
  • posypka kolorowa do dekoracji według uznania
  • czekolada biała 130 g
  • masło 80 g
  • cukier 8 łyżek
  • jajka 3 szt
  • mąka 40 g

Sposób przygotowania:

Babeczka z migdałami
W pierwszej kolejności należy przygotować składniki na ciasto i wykonać ciasto na bakę: połamać na małe kawałeczki czekoladę, do miseczki włożyć białą czekoladę połamaną w kosteczki i masło pokrojone w kostkę, w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę. Białka oddzielić od żółtek. Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Ostudzić czekoladę z mlekiem i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką. Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo - migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Piekarnik nagrzać do temperatury około 180- 190 stopni. Przełożyć do przygotowanej formy natłuszczonej na babkę i piec przez 40 - 45 minut. Ostudzić i wyłożyć babkę udekorować białą polewą czekoladową oraz gotowymi elementami dekoracyjnymi, posypać wierzch posypką dekoracyjną.