babcia tetala

babcia tetala

Kucharz
[Przepisów: 4]

Babeczki a'la rózyczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babeczki kruche z bydyniem dżemem i nie tylko

Babeczki a'la rózyczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki a'la rózyczki

 

  • 1 szklanka mąka,
  • 1 sztuka jajko,
  • 1 łyżka śmietana,
  • 1/2 szklanki cukier,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2/5 kostki 250 g margaryna,
  • do posmarowania krem czekoladowy,
  • do smaku dżem malinowy,
  • do smaku budyń

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki a'la rózyczki
Super babeczki o krychym cieście, super dla dzieci i dorosłych . 



Ciasto kruche:

 Mąkę wysypujemy na stolnicę czy miskę (jeżeli nie posiadamy stolnicy), a następnie wbijamy jajko. Dodajemy margarynę- siekamy ją np. nożem. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia. Dodajemy śmietanę.Wszystko dokładnie wyrabiamy w celu uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Po 1 godzinie dzielimy ciasto  na mniejsze kawałki i wykładamy nimi wysmarowane olejem foremki, ciasto rozkładamy na całej foremce, nie tylko na jej spodzie.

 Przygotowane tak babeczki pieczemy w temp 180 stopni, do momentu aż będą ładnie zarumienione. mozemy je mocniej przypiec , zalezy jak lubimy.



Domowy budyń:

Z 1/2 litra mleka odlewamy jedną szklankę. Pozostałe mleko, które nam zostało wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem waniliowym, wanilią oraz masłem.

Mleko , które odlaliśmy miksujemy wraz z odddzielonym żółtkiem i mąkami ziemniaczaną i pszenną. 

Następnie zmiksowaną mieszankę wlewamy do wrzącego mleka. Mieszając gotujemy, az nasz budyń będzie gęsty. Na wierzch wykładamy dżem i dookoła wypełniamy budyniem.

Smacznego
Babeczki a'la rózyczki
przygotowane już ciasto kruche gotowe do pieczenia
Babeczki a'la rózyczki
uż wyłożony budyń domowej roboty wyłożony na babeczką
Babeczki a'la rózyczki
na gotową babeczkę wyłożoną dzemem wykładamy trochę dzęmu

Tagi:

jajko jajka