-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Babeczki bananowe z kisielem i granatem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, słodziutkie bananowe babeczki oblane kisielem z nasionkami granatu. Połączenie idealne!

Babeczki bananowe z kisielem i granatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki bananowe z kisielem i granatem

 

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kisiel ekspresowy malinowy (Słodka Chwila)
  • kilkanaście nasionek granatu
  • Dodatkowo:
  • 8-9 silikonowych foremek babeczek

Sposób przygotowania:

Babeczki bananowe z kisielem i granatem
Banany obieramy ze skórki, ścinamy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Przy pomocy blendera lub widelcem rozgniatamy je na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, olej, cukier oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy na jednolite ciasto. Masę przekładamy do silikonowych foremeczek - babeczek do 2/3 wysokości foremek. Babeczki pieczemy ok. 35-40 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu należy je wystawić do chłodnego miejsca aby przestygły. Przed podaniem przygotowujemy kisiel - proszek zalewamy wrzątkiem ok. 3/4 szklanki. Do kisielu dodajemy nasionka granatu, całość mieszamy i polewamy babeczki. Smacznego!
Babeczki bananowe z kisielem i granatem
Banany kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy je na gładką masę.
Babeczki bananowe z kisielem i granatem
Do rozgniecionych bananów dodajemy pozostałe składniki i mieszamy je dokładnie.
Babeczki bananowe z kisielem i granatem
Upieczone babeczki odstawiamy do przestygnięcia.
Babeczki bananowe z kisielem i granatem
Proszek kisielowy zalewamy wrzątkiem, dodajemy nasiona granatu i mieszamy.

Tagi:

babeczki