marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babeczki bananowe z mlekiem kokosowym.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Wszystkie składniki przesiać,odmierzyć,zmiksować.Powstałą masą napełnić natłuszczone foremki,wstawić do piekarnika na 35 min.Oblać polewą.

Babeczki bananowe z mlekiem kokosowym.

Składniki:

Babeczki bananowe z mlekiem kokosowym.

 

  • 230 g.mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 60 g.masła,
  • 100g.drobnego cukru do wypieków,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 3/4 szklanki puree z bananów,
  • 125 ml.mleczka kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 1/2 tabliczki czekolady do oblania,
  • 1/3 szklanki śmietanki,
  • bita śmietana w sprayu.

 

Sposób przygotowania:

Babeczki bananowe z mlekiem kokosowym.
Mąkę z proszkiem,cynamonem i solą wymieszać w misce,puree bananowe wymieszać z mleczkiem kokosowym w garnuszku.Do miski dać masło i utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodać jajko,zmiksować,potem żółtko i nadal miksować,aż masa stanie się jasna i puszysta.Zmniejszyć obroty miksera do minimum i przesiać mieszankę mączną trzy razy na przemian z bananami i mlekiem kokosowym.Po każdym dodaniu składników miksować tylko tyle,aby się połączyły.Nagrzać piekarnik do 175 st.C,a foremki wysmarować masłem i wysypać mąką.Napełnić je masą do 3/4 objętości.Piec ok.35 min.Po wystudzeniu oblać babeczki roztopioną czekoladą i ozdobić kleksami bitej śmietany.