MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Babeczki banoffee

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pomysł na babeczki o smaku pysznego ciacha :)

Babeczki banoffee Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki banoffee

 

  • paczka herbatników 250g
  • masa krówkowa 400g
  • 2/3 kostki margaryny lub masła
  • 2 banany
  • śmietana 30% ok 330ml
  • 2 łyżki cukru pudru
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Babeczki banoffee
Masło roztapiamy, herbatniki wrzucamy do woreczka i "zgniatamy" - ja użyłam tłuczka do kotletów :) Pokruszone herbatniki dodajemy do masła, mieszamy. Gotową masą wykładamy formę do mufinków lub babeczek, mocno dociskając ją do dna. Odkładamy na pół godziny do lodówki, żeby masło "zastygło", lub pieczemy w piekarniku 15 minut. Gotowe babeczki smarujemy masą krówkową. Banany kroimy drobno, posypujemy nimi babeczki. Śmietanę ubijamy na bardzo gęstą, dodajemy cukier,jeszcze chwilę ubijamy. Babeczki wyciągamy z formy, wkładamy do papilotek. Śmietaną nadziewamy szprycę/rękaw i ozdabiamy górę babeczek. Posypujemy czekoladą.
Babeczki banoffee
Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy formę
Babeczki banoffee
Na gotowe spody nakładamy masę krówkową i rozsmarowujemy
Babeczki banoffee
Na masę krówkową nakładamy banany pokrojone w kostkę
Babeczki banoffee
efekt końcowy pyszne kruche babeczki z krówką bananem i bitą śmietaną