olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Babeczki cynamonowe z jabłkiem i gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspaniałe babeczki z jędrnym wnętrzem, cudownie pachnące cynamonem i zachwycające słodyczą jabłek i gruszek.

Babeczki cynamonowe z jabłkiem i gruszką

Składniki:

Babeczki cynamonowe z jabłkiem i gruszką

 

  • 110 g mąki tortowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu (lekko zaokrąglona),
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego),
  • ok. 90-100 ml mleka,
  • łyżka miękkiego masła,
  • szczypta soli,
  • 1 większe jabłko,
  • 1/2 gruszki.

Sposób przygotowania:

Babeczki cynamonowe z jabłkiem i gruszką
1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cynamon, cukier i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Jabłko i gruszkę umyć, osuszyć i obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. W suchych składnikach zrobić wgłębienie, wsypać starte jabłko i gruszkę, dodać masło i stopniowo wlać mleko, tyle by utworzyło się bardzo gęste, wilgotne ciasto, dokładnie wymieszać. 3. Sześć zagłębień w formie na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami (ewentualnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub tartymi orzechami). Do papilotek nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec przez 15-20 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor.