mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Babeczki czekoladowe z konfiturą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, mocno czekoladowe muffiny z wiśniowym nadzieniem

Babeczki czekoladowe z konfiturą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki czekoladowe z konfiturą

 

  • 80 g margaryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170 g cukru
  • 4 łyżki cukru demerara
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g mlecznej czekolady dobrej jakości
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • kilka łyżek wiśniowej konfitury (gęstej)
  • czekolada gorzka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki czekoladowe z konfiturą
Muffiny: W jednej misce mieszam razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, obydwa rodzaje cukru, kakao, pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, mleko, margarynę oraz jajko. Miksuję całość do czasu, aż masa się połączy i będzie jednolita, ale nie mieszam zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Połowę ciasta przekładam do papilotek na muffiny, wykładam po pół łyżeczki konfitury wiśniowej i przykrywam pozostałą, czekoladową masą. Muffiny wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200*C i piekę około 25-30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu dekoruję muffiny polewą czekoladową.
Babeczki czekoladowe z konfiturą
W jednej misce mieszam wszystkie składniki
Babeczki czekoladowe z konfiturą
Ma powstać jednolita masa bez grudek, ale nie można długo miksować
Babeczki czekoladowe z konfiturą
Połowę masy umieszczam w papilotkach na muffiny
Babeczki czekoladowe z konfiturą
Wykładam po pół łyżeczki konfitury wiśniowej