zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2312]

Babeczki czekoladowo ryżowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

z obiadu został mi ugotowany na niebiesko ryż i dodałam go do babeczek - wyszły pyszne nietypowe babeczki

Babeczki czekoladowo ryżowe

Składniki:

Babeczki czekoladowo ryżowe

 

  • 3 jajka
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/3 szk mąki pszennej
  • 1/3 szk mąki krupczatki
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szk ugotowanego na sypko ryżu
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • Lukier :
  • 3/4 szk cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina niebieskiego barwnika
  • kolorowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Babeczki czekoladowo ryżowe
Jajka wbić do miski i ubijać na wysokich obrotach około 30 sekund.
Nadal ubijając wsypać cukier i cukier waniliowy i ubić na puszystą masę.
Dodać olej i nadal miksować.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę krupczatkę i wymieszać.
Zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąkę, delikatnie wymieszać.
Czekoladę pokroić na kawałki i razem z ryżem dodać do masy.
Drewnianą łyżka lub szpatułką delikatnie wymieszać.
Formę do babeczek wysmarować olejem i wysypać mąką lub wyłożyć papilotkami.
Nakładać masę łyżką ( mi wyszło 12 porcji ).
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 -30 minut.
Po upieczeniu babeczki wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i barwnikiem i posmarować nim babeczki.
Na koniec posypać kolorową posypką do ciast.