dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Babeczki dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jeśli pozostanie nam trochę dyni warto upiec szybkie w przygotowanie babeczki, które z przyjemnością zje się na śniadanie lub podwieczorek.

Babeczki dyniowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki dyniowe

 

  • 1 1/2 szkl startego na tarce miąższu z dyni
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyż proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl oleju
  • 1 szkl mleka
  • 3/4 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Babeczki dyniowe
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko i olej i mieszamy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na koniec dodajemy startą dynie i całość dokładnie mieszamy. Foremki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanych foremek wylewamy ciasto. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 min, Smacznego.
Babeczki dyniowe
Do ciasta na babeczki dodajemy startą dynie.
Babeczki dyniowe
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Babeczki dyniowe
Ciasto wylewamy do wysmarowanych foremek.