zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babeczki jabłkowo rodzynkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

jesienne babeczki z jabłkami i rodzynkami

Babeczki jabłkowo rodzynkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki jabłkowo rodzynkowe

 

  • 2 soczyste jabłka
  • 1/2 szk rodzynek
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szk mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka przyprawy do jabłecznika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babeczki jabłkowo rodzynkowe
Margarynę stopić i wystudzić, a do zimnej dodać jajka i mleko i wymieszać. Do drugiej miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawę do jabłecznika. Następnie wsypać rodzynki. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę a potem dodać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać wszystko a potem wlać zawartość miski z płynnymi składnikami i wymieszać geste ciasto. Masę nakładać do foremek włożonych w otwory blachy na muffinki. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu babeczki posypać cukrem pudrem.
Babeczki jabłkowo rodzynkowe
w jednej misce przygotować suche składniki
Babeczki jabłkowo rodzynkowe
w drugiej misce przygotować płynne skladniki
Babeczki jabłkowo rodzynkowe
do foremek nałożyć ciasto i wstawić blachę do pieakrnika
Babeczki jabłkowo rodzynkowe
babeczki upiec a po upieczeniu posypać cukrem pudrem