jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Babeczki jaglane z żurawiną

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Babeczki z kaszą jaglaną i żurawiną - smaczne i zdrowe!

Babeczki jaglane z żurawiną

Składniki:

Babeczki jaglane z żurawiną

 

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • około 45 dag maki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 3 jaja bio ekologiczne
  • 10 dag cukru
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • polewa czekoladowa
  • zielony lukier do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki jaglane z żurawiną
Z łyżki mąki , odrobiny mleka i cukru przygotuj zaczyn o konsystencji gęstej śmietany i pozostaw do wyrośnięcia. Makę przesiej do miski i ogrzej ją. Jaja utrzyj z cukrem do białości, dodaj wanilię. Dodaj jaja do mąki razem z zaczynem, dodaj kaszę ,szczyptę soli, stopione i schłodzone masło. Wyrób gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odstawać od ręki. Pod koniec wyrabiania dodaj suszoną żurawinę (odrobinę zostaw do dekoracji). Pozostaw w cieple do wyrośnięcia. Wyłóż ciasto do wysmarowanych foremek i upiecz na złoty kolor. Po ostudzeniu polej polewą czekoladową, udekoruj lukrem i żurawiną.