CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Babeczki jęczmienno- sezamowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja pierwsza praca z masą cukrową. Babeczki robi się błyskawicznie, doskonale smakują, bez masy i lukru są prawie wytrawne.

Babeczki jęczmienno- sezamowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki jęczmienno- sezamowe

babeczki

  • 170 g mąki pszennej
  • 1 dość płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dość płaskie łyżeczki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki czarnego sezamy
  • 2 dość czubate łyżki młodego jęczmienia (sproszkowany)
  • 1 małe jajko
  • 125 ml mleka
  • 60 ml oleju rzepakowego

dodatkowo

  • 1 mały banan
  • kolorowe masy cukrowe
  • ew. powidła do smarowania (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

Babeczki jęczmienno- sezamowe

ciasto

Babeczki jęczmienno- sezamowe
Płynne składniki dolewamy do suchych i krótko mieszamy

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, jęczmieniem, dwoma cukrami, sezamem i solą. Do jajka dolewamy mleko, olej i tylko lekko roztrzepujemy trzepaczką.

Płynne składniki dolewamy do suchych, krótko mieszamy .

pieczenie

Babeczki jęczmienno- sezamowe
Do każdej foremki wkładamy kawałek banana

Masę przekładamy do foremek na babeczki, wyjdzie 9 sztuk.

Do środka każdej babeczki można włożyć 1-1,5 cm kawałki bananów. Owoce trzeba bardzo mocno docisnąć.

Babeczki pieczemy w 180 C ok.20 minut. Studzimy.

dekoracja

Babeczki jęczmienno- sezamowe
Masę cukrową wałkyjemy , wycinamy wzorki i przyklejamy

Babeczki możemy tylko polukrować, lub ozdobić masą cukrową.

W tym celu obcinamy sam wierzch babeczki z bananem, możemy go polukrować, i zjeść z bitą śmietaną czy zimnym mlekiem.

Resztę babeczki dekorujemy masą cukrową. Linię przecięcia można posmarować powidłami i nałożyć masę. Ozdoby z masy, choinki i gwiazdki przyklejamy lukrem.

Tagi:

ciasteczka