zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Babeczki jogurtowe z jagodami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Puszyste i aromatyczne muffinki jagodowe

Babeczki jogurtowe z jagodami

Składniki:

Babeczki jogurtowe z jagodami

 

  • Suche składniki:
  • 300g mąki
  • 120 g cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżeczki cukru z wanilią

 

 

 

  • dodatkowo:
  • 200 g jagód
  • łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • płatki migdałowe na wierzch

Sposób przygotowania:

Babeczki jogurtowe z jagodami
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (termoobieg). Formę na muffinki smarujemy masłem jub wypełniamy papierowymi papilotkami. W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki z suchymi, delikatnie i niezbyt dokładnie mieszamy (np. widelcem). Im bardziej niedbale to zrobimy tym muffiny będą bardziej puszyste. Na koniec dodajemy oprószone mąką jagody ( połowę). Wypełniamy foremki do 3/4 wysokości, posypujemy resztą jagód i płatkami migdałów. Pieczemy 15-20 minut, do zezłocenia.

Tagi:

jajko jajka