patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 584]

Babeczki jogurtowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne babeczki jogurtowe z truskawkami. Idealne do herbaty czy kawy. Ja robię je na święta Wielkanocne.

Babeczki jogurtowe z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki jogurtowe z truskawkami

 

  • 1 jajko
  • 2 0 g masła
  • 1 /3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 6 truskawek
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babeczki jogurtowe z truskawkami
Do miski przekładam jajko, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy. Za pomocą miksera ucieram na białą masę. Dodaję jogurt naturalny oraz rozstopione masło. Na koniec dodaję mąkę, proszek do pieczenia. Składniki łącze ze sobą dokładnie.

Truskawki myję, a następnie kroję w drobną kostkę.

Ciasto przekładam do foremek silikonowych na ok 3/4 wysokości. Truskawki wkładam do surowego ciasta.

Piekę ok 25 min w 180 stopniach.
Babeczki jogurtowe z truskawkami
Jajko, cukier trzcinowy oraz cukier wanilinowy łącze ze sobą.
Babeczki jogurtowe z truskawkami
Cukier trzcinowy oraz cukier wanilinowy oraz jajko ubijam na jasną masę.
Babeczki jogurtowe z truskawkami
Następnie dodaję jogurt, masło, mąkę oraz rozstopione masło.
Babeczki jogurtowe z truskawkami
Truskawki myję a nastepnie drobno siekam.