jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Babeczki kokosowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moja ulubiona masa kokosowa, na spodzie krucha babeczka i migdałek w czekoladzie - po prostu pycha!

Babeczki kokosowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki kokosowe

 

 

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • około 100 g migdałów w białej czekoladzie
  • pół słoiczka konfitury borówkowej lub wiśniowej

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki kokosowe
Z podanych składników przygotowujemy kruche ciasto, chłodzimy je w lodówce przez 30 minut. Wylepiamy foremki na babeczki i pieczemy je na złoty kolor. Studzimy. 50 g kokosu prażymy na suchej patelni. Przygotowujemy masę kokosową. W rondelku topimy masło, dodajemy 200 g kokosu i przesmażamy go krótko mieszając. Dolewamy mleko w takiej ilości, aż masa ładnie się zlepi (około 3/4 puszki w zależności od grubości wiórków). Do każdej babeczki wkładamy na sam spód odrobinę (1/3 łyżeczki) konfitury, a następnie napełniamy wgłębienie masą kokosową. Górę babeczek oprószamy kokosem i dekorujemy migdałkiem.
Babeczki kokosowe
50 g wiórków kokosowych prażymy na suchej patelni.
Babeczki kokosowe
W rondelku topimy masło, dodajemy 200 g kokosu i przesmażamy go krótko mieszając.
Babeczki kokosowe
Do każdej babeczki wkładamy na sam spód odrobinę (1/3 łyżeczki) konfitury
Babeczki kokosowe
Babeczki kryją w swym wnętrzu odrobinę kwaśnej konfitury.