akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Babeczki korzenne z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babeczki są intensywnie korzenne i czekoladowe. Powidła nadają im wilgotności. Polane są polewą czekoladową. Polecam! Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki (troszkę zmodyfikowany).

Babeczki korzenne z powidłami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki korzenne z powidłami

 

  • Ciasto:
  • 2/3 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki
  • 120g. masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 60g. gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • ½ szkl. cukru
  • ½ szkl. jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej

 

  • Polewa:
  • 1 mleczna czekolada
  • 30g. masła

 

  • Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  • wiórki kokosowe/ płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki korzenne z powidłami
1. Mąkę, cynamon, przyprawę i sodę wymieszać ze sobą. W garnuszku rozpuścić masło i czekoladę, dodać kakao, wymieszać i ostudzić. 2. Jajka ubić z cukrem do puszystości, dodać do mieszanki czekoladowej i zmiksować. Wlać śmietanę i suche składniki, wymieszać tylko do połączenia się składników. 3. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Na dno wyłożyć troszkę ciasta, na to łyżeczka powideł i znów ciasto. Piec w 170 st.C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. 4. Polewa: Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Polać z wierzchu babeczki polewą i udekorować kokosem lub płatkami migdałowymi. Smacznego!
Babeczki korzenne z powidłami
Babeczka korzenna z powidłami w przekroju.