Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Babeczki kukurydziane 2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Babeczki mocno kukurydziane

Babeczki kukurydziane 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki kukurydziane 2

 

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Babeczki kukurydziane 2
Nadzienie: Kaszę kukurydzianą gotujemy we wrzącej wodzie na gęsto. Energicznie mieszamy i dosypujemy cukier. Budyń wsypuję do mleka - mieszam. Dodaję do ugotowanej i gotowej już kaszy i całość energicznie mieszam. Lekko studzę. W tym czasie robię ciasto. W misce mieszam mąkę kukurydzianą, zwykłą, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, Dodaję maślankę, jajko i olej i całość mieszam. Wlewam do papierowych papilotek na 1/3 wysokości. Następnie kładę łyżeczkę kaszy i kładę kolejną porcję ciasta. Piekę ok 25-30 minut w temp 180C. Babeczki wyjdą nieco suche ale taki ich urok. My zajadamy się nimi np z dżemem truskawkowym na śniadanie. Słodząc kaszę można ją smakować i dosłodzić wg upodobania bardziej lub mniej.
Babeczki kukurydziane 2
przygotowuję kaszę na slodko która będzie moim nadzieniem
Babeczki kukurydziane 2
w misce mieszam wszystkie składniki na ciasto
Babeczki kukurydziane 2
wlewam do foremek ciasto i na to niewielką ilość kaszy
Babeczki kukurydziane 2
przykrywam kolejną warstwą i piekę przez około 25 minut