bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Babeczki kwiatuszek

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

A na deser - pyszne kolorowe babeczki jak wiosenne kwiatki!

Babeczki kwiatuszek

Składniki:

Babeczki kwiatuszek

 

  • mąka 2,5 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól szczypta
  • jajko
  • mleko 1 szklanka
  • masło roztopione 100 gram
  • sok z cytryny
  • masło 125 gram
  • serek śmietankowy 125
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • orzechy w kolorowej polewie
  • zielony barwnik 1/3 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Babeczki kwiatuszek
Owoc współpracy matki i corki, ja upieklam ona dekorowala.



Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W misce wymieszać suche składniki: mąkię, cukier, szczypta soli, proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: masło, mleko, jajko, sok z cytryny. Do miski z suchymi dodać mokre, wymieszać wszystko szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników. Forme do mufinek wyłozyłam papilotkami, do kazdej nałozyłam prawie pełno ciasta. Piekłam ok.20-25 minut. Wyjac i wystudzić. Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawac cukier puder, a następnie ser. Dodac barwnik, dokładnie wymieszać. Odłożyć na godzine do lodówki. Wystudzoną babeczkę obsmarować masą wyciskajac ja przez szpryce robiac fale tak jakby to była łąka. Orzechy przeciąć na pół i ułożyć na środku jak kwatek

Tagi:

jajko jajka