dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Babeczki lub paszteciki grzybowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche babeczki lub paszteciki z grzybami.

Babeczki lub paszteciki grzybowe

Składniki:

Babeczki lub paszteciki grzybowe

 

Sposób przygotowania:

Babeczki lub paszteciki grzybowe
Przygotować ciasto. Przesiać mąkę, posiekać z tłuszczem, dodać roztarte z solą żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut. Zrobić nadzienie. Oczyszczone i umyte grzyby ugotować w osolonej wodzie, osączyć, przestudzić, drobno posiekać. Przygotować gęsty sos. Rozpuścić tłuszcz, wsypać mąkę, dodać śmietanę. Można wlać trochę wywaru z gotowania grzybów, jeśli jest zbyt gęsty. Zagotować, ciągle mieszając. Wmieszać do sosu całe jajko lub żółtko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Grzyby wymieszać z sosem i krótko poddusić. Można też dodać do nadzienia podsmażoną na złoty kolor cebulę. Jeśli robi się babeczki, to rozwałkować ciasto na wysypanej mąką stolnicy, wykrawać kółka.Foremki do babeczki wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, wylepiać kółkami. Babeczki piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Wyjąć, napełnić nadzieniem, posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, ewentualnie startym żółtym serem. Można jeszcze zapiec w piekarniku. Babeczki można też upiec wcześniej, a przed podaniem napełnić farszem i zapiec. W przypadku pasztecików ciasto trzeba rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać krążki. Połowę krążków upiec. W drugiej połowie krążków wycisnąć mniejsze kółka i wszystkie części upiec (oponkę i środek). Na całe krążki nałożyć nadzienie, przykryć oponką i wycisnąć w środku trochę nadzienia, posypać posiekaną zieleniną (ewentualnie też tartym żółtym serem), na wierzchu położyć małe kółko i lekko przycisnąć, żeby nie spadło. Babeczki lub paszteciki mogą być gorącą przekąską lub dodatkiem do czystych zup lub bulionów. Nadzienie można przygotować także z pieczarek, grzybów solonych lub mrożonych.