slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Babeczki makaronowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne babeczki z tego co zostało w lodówce. Połączenie makaronu, pikantnej kiełbasy i mozzarelli to super połączenie.

Babeczki makaronowe

Składniki:

Babeczki makaronowe

 

  • 100 g kiełbasy( najlepiej dość pikantnej)
  • 100 g makaronu ugotowanego
  • 2 łyżki selera konserwowego
  • 125 g mozzarelli
  • 125 g ricotty
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów( bardzo drobno pokrojonych)
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Babeczki makaronowe
Kiełbasę obieramy z flaczka i kroimy w cienkie plasterki - 24 szt odkładamy a resztę kiełbasy kroimy drobno i przekładamy do miseczki. Jeśli mamy malutki makaron to dodajemy go od razu a jeśli duży to najpierw kroimy go na mniejsze części.

Seler i mozzarellę odcedzamy, mozzarelle kroimy w drobną kostkę i dodajemy razem z selerem do reszty składników.

W osobnej miseczce mieszamy razem ricottę, koncentrat, olej, sól, jajko i suszone pomidory. Dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.

Blaszkę na babeczki wykładamy foremkami na babeczki i do każdej wkładamy po plasterku kiełbasy. Następnie napełniamy i na wierzchu każdej babeczki układamy po plasterku kiełbasy.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.