VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Babeczki murzynki z bakaliami i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Murzynka pamiętam od dziecka, zawsze zajadaliśmy się nim z masełkiem… Mój troszkę w nowszej wersji- jako babeczki – z bakaliami i borówkami amerykańskimi… Babeczki idealne do wielkanocnego koszyczka.

Babeczki murzynki z bakaliami i borówkami

Składniki:

Babeczki murzynki z bakaliami i borówkami

 

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 50 g kakao
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 125 g margaryny
  • 4 łyżki wody
  • 50 g mieszanki studenckiej
  • 30 g borówek amerykańskich
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Ok. 2 łyżki ciepłej wody
  • Borówki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Babeczki murzynki z bakaliami i borówkami
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do rondelka wkładamy margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Masę gotujemy 5 minut, zdejmujemy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu wbijamy jajka i miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem. Na końcu wsypujemy mieszankę studencką i borówki, delikatnie mieszamy łyżką. Napełniamy foremki silikonowe. Pieczemy przez 25 minut w 190*C. Cukier puder ucieramy z wodą, dekorujemy babeczki. Ozdabiamy borówkami.