Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Babeczki piernikowe z dżemem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pachnące świętami, o piernikowym smaku i aromacie, nadziewane dżemem muffinki

Babeczki piernikowe z dżemem

Składniki:

Babeczki piernikowe z dżemem

 

  • 2,5 szklanki maki,
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia,
  • 1 lyzeczka sody,
  • 3 lyzki curku brazowego,
  • 1 lyzeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • lyzka kakao,
  • 1 lyzka przyprawy do pierników (uzylam dr Oetker`a),
  • 125g miekkiego masla,
  • 2 jaja sredniej wielkosci,
  • 250ml letniego mleka,
  • 1 lyzka miodu,
  • 2 lyzki Golden syrup (lub miodu),
  • dzem wisniowy, malinowy lub sliwkowy,
  • papilotki.

Sposób przygotowania:

Babeczki piernikowe z dżemem
Make wymieszac z cukrem, przyprawa do piernika, cynamonem sola, proszkiem, soda i kakao. Jaja rozklócic. Maslo roztapiamy, rozpuszczamy w nim miód i Golden syrup i mieszamy to z mlekiem i jajami. Laczymy skladniki suche z mokrymi, mieszamy. Papilotki ukladamy w formie do pieczenia i wypelniamy ciastem do polowy wysokosci. W srodek kazdej z babeczki, wkladamy czubata lyzeczke dzemu i pokrywamy ciastem do 4/5 wysokosci. Muffinki wkladamy do bardzo dobrze rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 22-25 minut w 190-200 stopniach.