dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Babeczki podwójnie czekoladowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Babeczki nadziane trzema rodzajami czekolady: białą, mleczną i gorzką z kremem także czekoladowym :) Podwójnie pyszne babeczki :)

Babeczki podwójnie czekoladowe

Składniki:

Babeczki podwójnie czekoladowe

Babeczki

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Babeczki podwójnie czekoladowe
Babeczki: Wszystkie rodzaje czekolady siekamy. Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy z cukrem.

W drugiej misce mieszamy kwaśną śmietanę, mleko, jajka i olej. Następnie zawartość obu misek mieszamy i dodajemy posiekaną czekoladę.

Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 2/3 foremki. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy.

Krem: Czekoladę roztapiamy na parze i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i ostudzoną, ale płynną czekoladę i dokładnie miksujemy.

Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy posypką czekoladową. Smacznego :)