dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Babeczki pomarańczowo-piernikowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szybkie w przygotowaniu i pyszne babeczki z aromatem pomarańczy, cynamonu i piernika. Idealne na nadchodzące Święta.

Babeczki pomarańczowo-piernikowe z kremem

Składniki:

Babeczki pomarańczowo-piernikowe z kremem

Babeczki:

Krem:

  • 200 g śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Babeczki pomarańczowo-piernikowe z kremem
Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Pomarańczę sparzamy we wrzątku, ścieramy z niej skórkę (potrzebna będzie do kremu), dzielimy na cząstki z których ściągamy białe błonki a następnie blendujemy.

W misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, mielone orzechy, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Dodajemy składniki mokre, czyli mleko, roztrzepane jajka, masło oraz 3/4 szklanki zblendowanej pomarańczy i dokładnie wszystko razem mieszamy.

Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 3/4 papilotki. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i cynamon i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy czekoladową posypką.

Smacznego.