marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babeczki ryżowe a'la risotto.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryż ugotować we wrzątku osolonym i wymieszać z resztą składników.Foremki wysmarować masłem,napełniać risottem,ułożyć na blasze.Zapiekać.

Babeczki ryżowe a'la risotto.

Składniki:

Babeczki ryżowe a'la risotto.

 

  • 2 woreczki ryżu białego,
  • 2 duże papryki-zielona i czerwona,
  • 1 cebula,
  • 50 dag.kiełbasy kminkowej lub szynkowej,
  • puszka groszku konserwowego,
  • puszka kukurydzy,
  • szczypta szafranu lub kurkumy,
  • gałązki natki zielonej do przybrania,
  • pieprz,
  • sól,
  • tłuszcz do foremek,
  • 1/2 l.wrzątku.

 

Sposób przygotowania:

Babeczki ryżowe a'la risotto.
Wrzucić dwie torebki ryżu na osolony wrzątek i gotować 10-15 min.Wyjąć woreczki na talerz płaski,rozciąć,wyjąć ryż łyżką do misy.Odstawić,aby ostygł.Obrać cebulę,umyć i posiekać,z papryk usunąć ogonki i gniazda nasienne,kiełbasę pokroić w kostkę,gro- -szek i kukurydzę wyjąć z puszek i odsączyć na sitkach.Następn- -nie zmieszać to wszystko z ryżem,doprawić pieprzem,solą i kurkumą lub szafranem,dając tyle,aby nie przesadzić,bo szafran może być gorzki i zepsuć smak potrawy.Nagrzać piekarnik do 180 st.C,wysmarować foremki babeczkowe lub kokilki masłem i napełnić risottem.wstawić na 20-25 min. do piekarnika.Po wyjęciu przestudzić,foremki zdjąć z blachy i obrócić do góry dnem na deseczce,postukać mocno łyżką w dno lub też podważyć nożem masę ryżową tuż przy brzegach foremki.Podawać babeczki na półmisku.Można udekorować je natką zieloną.